Loading...
Menu

Μαθητές του Ανατόλια σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια το καλοκαίρι του 2007

Κάποιοι από τούς μαθητές του Ανατόλια επέλεξαν να απολαύσουν φέτος ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα 74 μαθητές, από το Γυμνάσιο, Λύκειο, το ΙΒ αλλά και το ACT, ταξίδεψαν στις ΗΠΑ σε περισσότερα από 20 πανεπιστήμια όπου συμμετείχαν σε ανεξάρτητα προγράμματα διάρκειας από δύο έως οκτώ εβδομάδες. Τα προγράμματα αυτά με ακαδημαϊκή κυρίως θεματολογία περιλάμβαναν και έρευνα κοντά σε διάσημους καθηγητές των πανεπιστημίων.

Ενώ οι μαθητές ανέλαβαν το κόστος του ταξιδιού τους, σχεδόν στο σύνολο τους έγιναν δεκτοί με υποτροφίες που κάλυπταν σε ποσοστό έως και 100% το μεγαλύτερο έξοδο τους δηλαδή τα δίδακτρα, τη διαμονή και τη διατροφή.

Η κ. Εύα Βαρελλά Κανέλλη, US College Counselor του Κολλεγίου Ανατόλια, λέει: «Ξεκίνησα αυτή τη προσπάθεια πριν δύο χρόνια με την ελπίδα ότι θα ξαναζωντάνευε το ενδιαφέρον για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχε σχεδόν χαθεί τα τελευταία χρόνια. Στόχος μου ήταν επίσης μέσω του προγράμματος να ανανεώσω τους στενούς και σημαντικούς δεσμούς που έχει το σχολείο μας με την αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με 6 μαθητές το πρώτο καλοκαίρι και έφθασε τις 74 συμμετοχές το 2007, αποτελεί μια πραγματική ακαδημαϊκή πρόκληση και σημαντική ευκαιρία για τούς μαθητές. Είναι για όλους τους μαθητές που συμμετέχουν, ανεξάρτητα με το που θα συνεχίσουν τις πανεπιστημιακές σπουδές τους, μια σπάνια και πολύτιμη ευκαιρία να μάθουν τον κόσμο, να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες και συγχρόνως να εξασκήσουν την αγγλική γλώσσα σε ακαδημαϊκό επίπεδο.»

Η μεγαλύτερη ομάδα μαθητών (22 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου) ταξίδεψαν με συνοδό τον καθηγητή κ. Ηλία Καλαμπόκη αρχικά στο Σικάγο για δύο μέρες, όπου είδαν τα αξιοθέατα και στη συνέχεια για δύο εβδομάδες στο Michigan Technological University, όπου παρακολούθησαν μαθήματα εφαρμοσμένης μηχανικής και άλλων συναφών επιστημών.

Ο Κωνσταντίνος Πριμεράκης και η Klea Miho είναι δύο από τους μαθητές του Ανατόλια πού επελέγησαν να συμμετέχουν στο “STARS 2007” – ένα πολύ ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα 8 εβδομάδων που πραγματοποιείται από κοινού σε 3 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια: Το Washington University St Louis, το University of Missouri και το St Louis University. Ο Κωνσταντίνος, δούλεψε με τον Dr S. Bahar, Διευθυντή του «Center for Neurodynamics» του Πανεπιστημίου του Missouri, στο St Louis. όπου με τη βοήθεια υπολογιστών έφτιαξαν μοντέλα προσομοίωσης της δραστηριότητας των νευρόνων κατά τη διάρκεια επιλεπτικών κρίσεων προκειμένου να αναλύσουν πώς εξαπλώνονται αυτές οι κρίσεις. Η εργασία του Κωσταντίνου “Synchronization Dynamics of Epileptic Seizure Offset” κέρδισε το «Pfizer – Solutia Award for Excellence in Research» και τιμήθηκε στην τελετή λήξης του προγράμματος. 

Ο Μιχάλης Μιχαήλ που παρακολούθησε το πρόγραμμα STARS 2006, επέστρεψε φέτος για ακόμα πιο ενδελεχή έρευνα στο St Cloud University στη Minnesota, μαζί με άλλους 3 φοιτητές του Ανατόλια. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του φέτος στο St. Cloud, ο Μιχάλης έμαθε ότι η ερευνητική εργασία που είχε εκπονήσει την προηγούμενη χρονιά με θέμα: “The Physics of Bird Flight” έχει πρόσφατα δημοσιευθεί στο διακεκριμένο αμερικάνικο περιοδικό “Τhe Physics Teacher”.

Αυτές οι ακαδημαϊκές εμπειρίες αποτελούν πρόκληση για όποιον τις παρακολουθεί και προσφέρουν κάτι παραπάνω από καλοκαιρινή διασκέδαση. Έχουν ανοίξει τους ορίζοντες όλων όσοι συμμετείχαν ενώ κάποιες συμμετοχές έχουν οδηγήσει σε προσφορά υποτροφιών από τα Πανεπιστήμια για μελλοντική φοίτηση των μαθητών.  Έμμεσα βέβαια βοήθησαν στο να γίνει πιο γνωστό το έργο του Κολλεγίου Ανατόλια καθώς και η ποιότητα των μαθητών μας.

Εκτός από τα παραδοσιακά αυτά προγράμματα μαθητές επέλεξαν, με την υπόδειξη πάντοτε της κ. Κανέλλη, μια σειρά από διαφορετικές μοναδικές εμπειρίες: τρεις μαθητές πέρασαν ένα μήνα σε κινέζικο πανεπιστήμιο του Hong Kong όπου διδάχθηκαν την κινέζικη γλώσσα και τον πολιτισμό. Μια μαθήτρια παρακολούθησε μαθήματα ρωσικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο Petrozavodsk, ένας μαθητης πέρασε σχεδόν δύο μήνες ως εκπαιδευόμενος στο Ελληνικό Προξενείο στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Υπήρξαν και μαθητές που προτίμησαν αθλητικές δραστηριότητες και δούλεψαν σε θερινά προγράμματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου.  Είναι προφανές ότι τα προγράμματα  καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και τις ανάγκες των μαθητών που θέλουν να τα παρακολουθήσουν.

Οι περιγραφές των ίδιων των παιδιών φανερώνουν ότι η εμπειρία όλων ήταν σίγουρα αξέχαστη και ίσως μια εμπειρία ζωής:   

Η Ελένη Χριστοφορίδου πήγε στη Ρωσσία:  «Η μητρική μου γλώσσα ήταν τα ρωσικά, αλλά με τα χρόνια είχα ξεχάσει τα περισσότερα.  Αυτό το καλοκαιρινό πρόγραμμα μου πρόσφερε την ευκαιρία να «ξαναθυμηθώ» τη γλώσσα και να βελτιώσω το επίπεδο τόσο του γραπτού όσο και του προφορικού μου λόγου. Γνώρισα ξένους μαθητές από όλα τα μέρη του κόσμου που είχαν διαφορετικό επίπεδο (ακόμη και αρχάριους) με τους οποίους μοιραστήκαμε πολλές εμπειρίες. Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές πανεπιστημίων και πραγματικά ξαφνιάστηκαν που το σχολείο μας κατάφερε να κανονίσει τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία

Η Έλντα Τσιφλίγκου ήταν μία από τους οκτώ μαθητές του Ανατόλια που παρακολούθησαν το Brenau University Firespark Program στnν Georgia, με ¾ υποτροφία. Οι περισσότεροι μαθητές μας παρακολούθησαν το pre-med program, αλλά η Έλντα ενδιαφέρθηκε για την Αρχιτεκτονική (πέρυσι παρακολούθησε το Ball State University School of Architecture program) κι έτσι στο Brenau παρακολούθησε μαθήματα Τέχνης και Σχεδίου. «Από το πρωί μέχρι τις 5 μ.μ. παρακολουθούσαμε μαθήματα. Δεν ήταν καθόλου κουραστικά μιας και όλα περιλάμβαναν πρακτική και είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Παρακολούθησα μαθήματα Web Design, Ζωγραφικής και Visual Art Studio και αισθάνομαι ότι έχω αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικές προοπτικές. Κάθε απόγευμα διοργανώναμε παραστάσεις και τη 2η εβδομάδα έγινε μια έκθεση (η πρώτη μου έκθεση τέχνης!) για τους μαθητές Art & Design. Αυτή η καλοκαιρινή εμπειρία ενίσχυσε σημαντικά αυτό που θέλω να σπουδάσω και μου έδειξε τον τρόπο για να φτάσω στο στόχο μου.» 

Η Δάφνη Γκαβέζου – Κάστρο παρακολούθησε το πρόγραμμα Scientific Discovery Program στο St. Cloud University στη Minnesota, με πλήρη υποτροφία. Μετά το τέλος του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προγράμματος διάρκειας 4 εβδομάδων, ο κάθε μαθητής παρουσίασε την εργασία που ετοίμασε με την/τον ακαδημαϊκό του σύμβουλο (με τον οποίο δούλευαν κάθε απόγευμα από τις 6 έως τις 8).  «Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο πρόγραμμα ήταν η εξοικείωση με τη διαδικασία της έρευνας σε ένα αυστηρό και απαιτητικό περιβάλλον και τη χρήση σύγχρονων εργαστηριακών εγκαταστάσεων. Στην εργασία μου που αφορούσε το διαβήτη προσπάθησα να δημιουργήσω ένα παρασκεύασμα – που τώρα χορηγείται ενέσιμα σε διαβητικούς – το οποίο θα είναι λιγότερο τοξικό και θα μπορεί να χορηγείται από το στόμα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης μια εκδρομή με επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών, κανό στον ποταμό Mississippi και ψώνια σε εμπορικό κέντρο.»
 
Ο Ηλίας Giechaskiel, μαθητής του IB1 που πήρε μέρος στο “The Ross Mathematics Program” του Ohio State University με πλήρη υποτροφία λέει «Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα σε οποιονδήποτε έχει σοβαρό ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και είναι διατεθειμένος να περάσει τις 8 εβδομάδες του καλοκαιριού δουλεύοντας σκληρά με μαθηματικά προβλήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι το πρόγραμμα είναι ΠΟΛΥ δύσκολο.»

Η Ανδρονίκη Τσακιρίδου που παρακολούθησε (επίσης με πλήρη υποτροφία) το Smith Summer Science And Engineering Program (SSEP) μας είπε: «To SSEP είναι ένα πρόγραμμα 4 εβδομάδων όπου επιλέγεις να παρακολουθήσεις 2 θεματικές ενότητες και να κάνεις έρευνα και πρακτική άσκηση.  Τις πρώτες δύο εβδομάδες παρακολούθησα το πρόγραμμα “Designing Intelligent Robots” όπου δημιουργήσαμε ρομπότ με Lego® και τα προγραμματίσαμε να κάνουν διάφορες εργασίες. Τις δύο επόμενες εβδομάδες δημιουργήσαμε ομάδες και αποφασίσαμε ποια θα είναι η εργασία μας. Η συνεργάτης μου κι εγώ δημιουργήσαμε μια καφετιέρα. Μου άρεσαν πολλά πράγματα στο πρόγραμμα, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά ήταν η προθυμία που έδειχναν όλοι για να μας βοηθήσουν τόσο μέσα όσο κι έξω από τις τάξεις. Επίσης απόλαυσα τις ακαδημαϊκές προκλήσεις που συνάντησα και αντιμετώπισα

Αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με το τμήμα μηχανοργάνωσης του σχολείου ετοιμάζουμε μια νέα σελίδα στο website του Ανατόλια με πληροφορίες για τη συμμετοχή στα καλοκαιρινά προγράμματα του 2008. Η σελίδα που θα είναι σύντομα διαθέσιμη θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα προγράμματα στα διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια καθώς και links σε σχετικές σελίδες. Στόχος μας για το καλοκαίρι του 2008 είναι να στείλουμε πάνω από 100 παιδιά στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει πολύ καλή και έγκαιρη οργάνωση!
 
Participants in Summer Abroad 2007 included:

BALL STATE UNIVERSITY SCHOOL OF ARCHITECTURE (INDIANA)
1. Alexou Mirella -  SCHOLARSHIP
2. Toli Angeliki Maria - SCHOLARSHIP
3. Pantsios Lambros – SCHOLARSHIP

BASKETBALL FACTORY (CONNECTICUT)
1. Karamitsou Venetia  - SCHOLARSHIP
2. Karasavva Sofia -– SCHOLARSHIP
3. Mihail Olga  -– SCHOLARSHIP
4. Tachiaou Niki  -– SCHOLARSHIP

BRENAU COLLEGE – MEDICAL SCHOLARS (GEORGIA)
1. Adraktas Konstantinos –SCHOLARSHIP
2. Antali Georgia –SCHOLARSHIP
3. Cifligu Elda –  SCHOLARSHIP
4. Emmanouilidou Ersi  --SCHOLARSHIP
5. Papa Ilia –  SCHOLARSHIP
6. Papailia Fedra – SCHOLARSHIP
7. Rizos Konstantinos –SCHOLARSHIP
8. Vasileiou Vasiliki –SCHOLARSHIP

CAL TECH SUMMER SCIENCE
1. Beltes Alexandros – SCHOLARSHIP

COLUMBIA UNIVERSITY SUMMER IN NY
1.   Thedoros Tsamados

EDUKICK MADRID
1. Danae Kyriaki

FURMAN UNIVERSITY
1. Antoniou Iliana –SCHOLARSHIP
2. Aritzidou Konstantina-Maria –SCHOLARSHIP
3. Dalampoura Helen –SCHOLARSHIP
4. Emmanouilidou Myrsini –SCHOLARSHIP
5. Nikolaidou Electra –SCHOLARSHIP
6. Soustiel Kari –SCHOLARSHIP
7. Velali Alexandra-Anna –SCHOLARSHIP
8. Venetsanaki Vassiliki –SCHOLARSHIP
9. Ververidou Faye –SCHOLARSHIP

HONG KONG POLYTECHNIC UNIVERSITY
1. Koumpourtiadou Sofia (ACT –SCHOLARSHIP
2. Ourgkantzidou Natalie SCHOLARSHIP
3. Papadopoulos John (ACT) - SCHOLARSHIP

INTERNSHIP (BOSTON)
1. Progios Panagiotis  - (FOLLOWING NSLC, PANAYIOTIS SPENT 2 MONTHS AS AN INTERN AT THE GREEK CONSULATE IN BOSTON)

MICHIGAN TECHNOLOGICAL UNIVERSITY
1. Alvanos Theodore – SCHOLARSHIP
2. Apostolou Asteris SCHOLARSHIP
3. Chamourtziadou Ilia  – SCHOLARSHIP
4. Chatziaslani Anna – SCHOLARSHIP
5. Chatzistavridis Periklis – SCHOLARSHIP
6. Dionysopoulos Ioannis –SCHOLARSHIP
7. Elenidis Michail – SCHOLARSHIP
8. Gamou Maria – SCHOLARSHIP
9. Ioannou Amalia – SCHOLARSHIP
10. Kanellis Fivos – SCHOLARSHIP
11. Kazinakis Karlos – SCHOLARSHIP
12. Konstantinidou Styliani –SCHOLARSHIP
13. Liotsiou Dimitra  – SCHOLARSHIP
14. Mavridou Vasilina –SCHOLARSHIP
15. Mouliadou Katerina – SCHOLARSHIP
16. Peraro Leila – SCHOLARSHIP
17. Pylarinos Panayiotis – SCHOLARSHIP
18. Robopoulos Apostolos – SCHOLARSHIP
19. Sioungari Anna – SCHOLARSHIP
20. Tomaras Dimitris - SCHOLARSHIP
21. Tsigkas John –SCHOLARSHIP
22. Zompa Niki – SCHOLARSHIP

NORTHWESTERN UNIVERSITY (ILLINOIS)
1. Chatzistergiou Konstantinos -

NSLC (AMERICAN UNIVERSITY and UNIVERSITY OF MARYLAND – DC)
2. Halkias Timos (Medicine) –
3. Karasso Rozita –SCHOLARSHIP
4. Makri Isavella-Maria –SCHOLARSHIP
5. Papastergiou Meropi –SCHOLARSHIP
6. Progios Panagiotis  - SCHOLARSHIP
7. Soultogianni Elvira -

OHIO STATE UNIVERSITY (ROSS PROGRAM)
1. Giechaskiel Ilias - SCHOLARSHIP

PETROZAVODSK UNIVERSITY (RUSSIA)
Helen Christoforifou

ROSE-HULMAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY (INDIANA)
1. Chalegoua Ioakov –SCHOLARSHIP

ST. CLOUD UNIVERSITY (MINNESOTA)
1. Gavezou-Castro Daphne –SCHOLARSHIP
2. Michail Michael -
3. Papalexi Efi - SCHOLARSHIP
4. Primerakis Konstantinos  –SCHOLARSHIP

SMITH COLLEGE (MASSACHUSETTS)
1. Tsakiridou Andrianna  - SCHOLARSHIP

UNIVERSITY OF ILLINOIS-URBANA CHAMPAIGN-RAP I
1. Pateraki Theano  - SCHOLARSHIP
2. Venieri Betty  - SCHOLARSHIP

UNIVERSITY OF ILLINOIS-URBANA CHAMPAIGN-RAP II
1. Latsiou Angeliki - SCHOLARSHIP

WASHINGTON UNIVERSITY IN ST. LOUIS – STARS/ SCIENCE & RESEARCH PROGRAM (MISSOURI)
1. Primerakis Konstantinos –SCHOLARSHIP
2. Miho Klea – SCHOLARSHIP

YALE UNIVERSITY (CONNECTICUT)
       1.  Konstantinos Seretopoulos

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead